Called The Webster, the designed this store for fashion retailer The Webster. It is the first project of the studio completed in California

Called The Webster, the designed this store for fashion retailer The Webster. It is the first project of the studio completed in California

Adjaye Associates has used different hues of pink and rounded concrete to form a retail store in Los Angeles.

Called The Webster, the designed this store for fashion retailer The Webster. It is the first project of the studio completed in California.

The new 11,000 square feet (1,022-square-metre) ground-up retail development is located adjacent to the historic Los Angeles Beverly Center.

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Laurian Ghinitoiu

For the cantilevered facade, David Adjaye take cues from the brutalist shell of the original existing building by being harmonized with a pink color to create a deep contrast but also to complement the building in a fresh look. It emerges also as an ode to the luminosity of California, where the Pacific light naturally amplifies saturated colors.

The store is juxtaposed beneath the monolithic eight story structure, The Webster elegantly asserts itself as a sculptural and experiential counterpoint to the Beverly Center’s retail experience.

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Laurian Ghinitoiu

"In the past five years I’ve started to work with a lot of saturated red and pink hues, which extends back to the early color experiments I did at the beginning of my career," said David Adjaye, Principal of Adjaye Associates.

"Pink felt like fashion, but I wanted to make something that was tough and gentle at the same time," Adjaye added.

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Laurian Ghinitoiu

Different saturations and hues also continue as a fluid space in the interiors, while its rounded concrete extension establishing a new public space at the intersection of San Vincente and Beverly Boulevards.

The interior of concrete facade also functions as a digital art wall and a sculptural water fountain, the new public space cultivates an unexpected urban oasis. Visible only from the underside of the cantilever, the digital art wall spans its surface area to form an columnless portico with banquette seating.

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Both out of deference to and in defiance of Hollywood’s amplified digital culture, the art wall is intentionally low resolution at 1472 pixels wide and 20 pixels tall; it is a sculptural canvas that will debut bespoke art pieces commissioned by The Webster.

At the main entry, a panoramic window—comprised of three sheets of curved glass—creates an angular visual portal, dissolving the boundary between the public space and the retail inside. Conceived as a landscape of forms for display and inhabitation, the color and material palette of The Webster’s exterior identity continue into the interior.

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Oscillating between varying textures and types of concrete, the interior is akin to a sculptural field punctuated by cast-in place concrete columns and teardrop shaped display plinths, creating a series of vignettes for the curated merchandise on display.

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

The ground concrete floor features black cherry marble fragments. Bronze framed mirrors and display racks line the perimeter. These interior finishes balance an appreciation for the sculptural beauty of the store’s sinuous form without detracting from the curated products on display.

The upper walls of the fitting rooms are softened with vintage 1950’s wallpaper, sourced from the client’s personal collection.

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Transcending the now dated transactional and commercial experience of most brick and mortar retail, The Webster offers a destination and experience not only for its clients but for the city of Los Angeles.

Adjaye Associates worked with Michigan-based architecture firm Neumann Smith on this project.

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Image © Dror Baldinger

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Axonometric drawing

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Plan of the store

Adjaye Associates uses different hues of pink with sculptural concrete to form new store in LA

Section of the store

Project facts

Project name: The Webster

Architects: Adjaye Associates

Location: Los Angeles, USA

Client: Taubman Company / The Webster

Size: 11K SF

Materials: Cast-in-place concrete, precast, GFRC, Glass, Pyrok, bronze

User: The Webster

Architect of Record: Neumann Smith

General Contractor: Jacobsen Swinerton Joint Venture

Civil Engineer: Mollenhauer Group

Landscape Architect: Grissim Metz Andriese Associates

Structural Engineers: Ludwig Structural (Engineer of Record)

Design Engineer: Guy Nordenson Associates

Mechanical/Plumbing Engineers: E & S Construction Engineers

Fire Suppression & Fire Alarm: Code Consultants Inc.

Lighting Consultant: Brian Orter Lighting Design

Electrical Engineer: Swanson Rink

Concrete Consultant: Reg Hough Associates

Facade Consultant: Thornton Tomasetti

Water Feature Consultant: Waterline Studios Inc.

Technology Consultant: Standard Vision

Top image © Laurian Ghinitoiu

All drawings © Adjaye Associates

source


Search of New Buildings


News [ blog ]

  • Services
  • Transport
  • Education
  • Health & Beauty
  • Cafe & Restaurants
  • Art & Entertainment
  • Landmarks
  • Shops & Markets
  • Active Life
laundry
post
hotel
HCS
bank
metro
vehicle
railway
water
air
kindergarten
development
school
college
university
pharmacy
med center
beauty
bar
cafe
restaurant
bistro
art
music
theme park
club
park
religion
pedestrian
beach
memorial
market
supermarket
hypermarket
eco food
grocery
sports
fitness
water sports
outdoor
stadium

useful resources

real estate worldwide | marketing | legal support

select object(s)xxxxxxof infrastructure

  • All
  • Architecture
  • Art
  • Business
  • Commercial
  • Construction
  • Culture
  • Design
  • Entertainment
  • Incident
  • Interiors
  • Investments
  • Lifestyle
  • Luxury
  • Nature
  • Residential
  • Technology
  • Transport
  • Travel
  • Title
  • Date
  • Random
load more hold SHIFT key to load all load all
California [ community ] real estate